Tema letošnjega leta in prireditve »Pozdrav jeseni« bodo oreščki. Najbolj poznamo te, ki izhajajo oziroma rastejo v našem okolju, kot so lešniki in orehi. K oreščkom pa spadajo tudi mandlji, pistacije, arašidi, brazilski in indijski oreščki, arašidi, makadamija, ki pa ne rastejo na tem področju.
Glede na to, da ima skoraj vsaka kmetija v občini pri hiši kakšno drevo oreha, smo se odločili, da bo letošnja rdeča nit ravno ta sadež. Ob gozdnih poteh, ki jih je v naši občini na pretek, pa rastejo tudi lešniki, ki so pridruženi tej letošnji rdeči niti. Sicer nam najbolj teknejo skupaj s čokolado, so pa tudi nadomestilo orehov pri pripravi jedi.
Tako bomo imeli letos kar veliko raznovrstnih možnosti priprave jedi na prireditvi »Pozdrav jeseni«.
Oreščki so pomemben del prehranjevalne verige. Vsebujejo številne antioksidante, imajo visoko vsebnost nenasičenih maščobnih kislin in dobro vplivajo na naš metabolizem, pomagajo k znižanju holesterola ter znižujejo vnetne parametre v telesu. Kar veliko jedi lahko pripravimo iz oreščkov. Najbolj prepoznavna je slovenska kulinarična specialiteta, potica. Pripravimo jo običajno iz orehov. V našem okolju delamo tudi pijačo na bazi orehov, to je orehov liker ali orehovec, kjer uporabimo še zelene sadeže. Blagodejno vpliva pri težavah z želodcem. Pogosto so uporabljeni tudi pri raznih zeliščnih pripravkih, oblogah in širše za zdravstvene namene.
Vse svoje zamisli jedi, pijač in pripravkov iz oreškov bomo lahko sodelujoča društva prikazali na zaključni prireditvi letos septembra. Naj vas letošnja tema vzpodbudi k sodelovanju na prireditvi in upamo, da se srečamo v čim večjem številu.
Prijazen turistični pozdrav.
TD Mislinja